Waarom betere gesprekken het verschil maken, zowel op het werk als thuis
1. Supercommunicators – Charles Duhigg (2024)

2. Difficult Conversations – Sheila Heen en Douglas Stone (2023 - laatste versie)
Iedereen heeft ze: gesprekken waar je met lood in je schoenen aan begint. In Difficult Conversations laten Sheila Heen en Douglas Stone zien waarom die gesprekken zo vaak ontsporen en hoe je ze kunt transformeren in kansen voor verbinding.
De sleutel, zeggen de auteurs, is begrijpen dat elk lastig gesprek eigenlijk drie gesprekken is. Het gaat niet alleen over wat er is gebeurd, maar ook over de emoties en identiteitskwesties die daarbij komen kijken. Ze leggen uit hoe je al deze lagen kunt herkennen en aanpakken, zodat je niet blijft hangen in het oppervlakkige “jij zei dit” en “ik zei dat”.
Daarnaast biedt het boek briljante inzichten in hoe je een lastig gesprek start zonder de ander meteen op de kast te jagen.
Bijvoorbeeld: begin met een vraag, niet met een beschuldiging. Heen en Stone geven ook praktische voorbeelden van hoe je gesprekken kunt herpakken als ze al in een negatieve spiraal zitten, door simpelweg te benoemen wat er gebeurt.
Wat dit boek écht anders maakt, is de focus op het vinden van een gemeenschappelijke grond. Het gaat er niet om gelijk te krijgen, maar om een gesprek te voeren dat leidt tot begrip en oplossingen. Zelfs als het ongemakkelijk voelt, is er altijd een manier om een gesprek constructief te maken.
Meer weten? Check de samenvatting hier:
https://www.getstoryshots.com/nl/books/difficult-conversations-summary/

3. Mindwise – Nicholas Epley (2014)
