Cultuur van continue feedback: feit of fictie?

Geschreven door:

Tom Nijsmans
🕒 Leestijd: 4 min

Navigation

Waarom feedback ontvangen soms pijn doet
Ons sociale brein
She broke my heart…
De werkplek is in de eerste plaats een sociale omgeving

Meer inspiratie?

Bedrijven en overheden waarin feedback vrij vloeit, hebben een dikke streep voor. Zij corrigeren snel fouten, grijpen kansen tot verbetering en kunnen makkelijker vooruitgaan en uitgroeien tot excellentie. Een geoliede feedbackcultuur zorgt ook voor minder (verdoken) conflicten, meer vertrouwen en een sterkere teamgeest. Een bedrijf waar feedback geven stroef verloopt of vermeden wordt, zal het altijd afleggen tegen een onderneming waar feedback stroomt als water.

Maar waarom… is het dan zo moeilijk voor de meeste organisaties om een cultuur te creëeren waar er continue feedback wordt gegeven?

Waarom feedback ontvangen soms pijn doet

De meeste mensen zijn het erover eens dat het geven van nuttige feedback een goede zaak is en dat ze alleen maar groeien door het ontvangen van feedback. En toch kan feedback ook eng zijn! Kan je je herinneren dat je je aangevallen voelde door een kritische leraar, een ouder of je collega? Hoewel het incident vele jaren geleden kan hebben plaatsgevonden, herinner je het je waarschijnlijk nog levendig!

Het ontvangen van feedback kan soms een stressvolle ervaring zijn. Zelfs als je weet dat feedback essentieel is voor je ontwikkeling en je erop vertrouwt dat de persoon die je feedback geeft, wil dat je slaagt, kan het je ‘triggeren’. Je kunt je misschien verkeerd beoordeeld voelen, beschaamd, en soms zelfs bedreigd tot in je diepste kern.

Als we zouden kunnen kiezen, denk ik dat de meesten onder ons zouden verkiezen om dingen meteen van de eerste keer goed te doen, zonder feedback te krijgen.”

We willen er goed uitzien voor anderen. Weinig mensen staan ‘s morgens op en denken; “Ah, nu ga ik eens zoveel mogelijk mensen storen!” of “Vandaag ga ik eens zo incompetent mogelijk lijken”. Je wilt niet incompetent lijken, geen fouten of zwakheden tonen of er dom uitzien. En dat heeft te maken met hoe ons brein gebouwd is.

Ons sociale brein

Dit alles is logisch als je naar ons verleden kijkt. We hebben altijd in groepen geleefd en dat is niet zonder reden. Ook in de oertijd moesten we onszelf beschermen tegen gevaar, elkaar helpen om voedsel te vinden en zelfs bij de geboorte hadden we elkaar nodig. Hoe beter we in de groep zijn, hoe beter onze overlevingskansen. En daarom zijn we ook nu nog ‘bedraad’ om ‘erbij te horen’. We hebben nu eenmaal een sociaal brein. En dat kan je in ons brein zien.

Wanneer wij ons buitengesloten of negatief beoordeeld voelen, zien onderzoekers activiteit in het gebied dat betrokken is wanneer wij fysieke pijn ervaren. Met andere woorden, het gevoel uitgesloten te zijn, lokte dezelfde soort reactie uit in de hersenen die fysieke pijn zou kunnen veroorzaken.

She broke my heart…

Dat is iets dat velen onder ons ooit al gevoeld hebben in meer of mindere mate. Bijvoorbeeld wanneer we iemand verliezen die we graag zien, dat kan bijna aanvoelen als fysieke pijn. We merken dat ook in de taal die we gebruiken wanneer we ‘sociale pijn’ voelen; uitspraken zoals ‘mijn hart is gebroken’, ‘ze heeft me gekwetst’ of ‘het voelde als een stomp in mijn maag’ wijzen er allemaal op dat ook sociale pijn, ‘pijn’ doet.

Maar ook in minder dramatische vormen speelt dit een rol. Wanneer we door het ontvangen van feedback het gevoel krijgen dat we niet goed bezig zijn, een bonus of opslag ‘verliezen’, als minder competent worden gezien en daardoor minder bij de groep horen, kan feedback ook ‘pijn’ doen. Of we houden ons bijvoorbeeld in om feedback te geven omdat we de andere geen ‘pijn’ willen doen. Het spreekt voor zich dat het installeren van een feedback-cultuur erg moeilijk is wanneer feedback deze pijnreactie uitlokt.

De werkplek is in de eerste plaats een sociale omgeving

Wanneer we met succes een feedback-cultuur willen installeren, moeten we dit mechanisme van ons brein omzeilen. We moeten ervoor zorgen dat we die pijn niet berokkenen bij anderen én de pijn bij onszelf leren herkennen. Om te beginnen moeten we er rekening mee houden dat onze werkplek voor ons brein in de eerste plaats een sociale omgeving is. Wanneer we samenwerken met anderen, is ons brein continu bezig

met onze sociale omgeving te beoordelen. Het vraagt zich altijd af of haar sociale status beloond of bedreigd wordt. Als we het gevoel hebben dat we worden gerespecteerd, gewaardeerd en dat we nodig zijn, wordt de beloningsreactie geactiveerd. Dit betekent dat het voor ons gemakkelijker is om samen te werken, out of the box te denken, te innoveren, etc. Deze reactie moet dus zoveel mogelijk geactiveerd worden wanneer men wil evolueren naar een cultuur van continue feedback.

Geïnteresseerd in hoe we dit concreet bij klanten aanpakken? Meer info.

Bron: Lieberman, M. D. (2013). Social. broadway books.

Ontdek onze events

Live workshops
13 mei 2025
Feedbackcultuur unlocked
23 september 2025
Het juiste gesprek op het juiste moment: een strategische aanpak voor HR
14 oktober 2025
Feedbackcultuur unlocked
18 november 2025
Leiderschap als hefboom voor een cultuur van dialoog
Online webinars
28 april 2025
Building Cultures of Dialogue
17 juni 2025
Building Cultures of Dialogue
Tom Nijsmans
Managing Director, Keynote speaker & nieuwsgierige veelweter
Tom Nijsmans is managing director en oprichter van The Tipping Point, maar vooral een professionele twijfelaar met een obsessie voor leiderschap, psychologische veiligheid en feedbackcultuur. Hij graaft in wetenschappelijk onderzoek, haalt eruit wat écht werkt en gooit de rest vriendelijk overboord. Soms eigenwijs, altijd praktisch, en dol op het prikkelen van vastgeroeste overtuigingen. Die zoektocht vertaalt zich in scherpe blogberichten, het ontwikkelen van nieuwe inzichten en het met vuur brengen van keynotes. Verwacht inzichten die je doen denken, grinniken en misschien zelfs een beetje rebelleren.

Benieuwd naar meer?

Positieve vs. negatieve feedback: 3 tegen 1, 5 tegen 1? Of hoe zit dat nu juist?

ONDERZOEK

Netflix en chill… maar dan met feedback

HOW TO

Wat maakt een leven goed?

ONDERZOEK

Evaluatiegesprekken: een beetje als naar de tandarts gaan?

REFLECTIE

Feedback oriëntatie: het geheime ingrediënt voor succesvolle evaluatiegesprekken

HOW TO

Hoe ontwikkel je een effectieve feedbackomgeving! 7 ‘knoppen om aan te draaien’

HOW TO
Wil je meer weten over feedbackcultuur?

Wanneer heeft feedback nu echt die gewenste impact?

HOW TO

Leiderschapsontwikkeling: hoe starten?

HOW TO

INTERVIEW | “Het belang en de uitdaging van feedback binnen organisaties”

INTERVIEW

Onder de ijsberg van leidinggevenden | Wat voorspelt goed leiderschapsgedrag?

HOW TO

Simulatie-acteren: een vak apart

INTERVIEW

INTERVIEW | Waarom organisaties investeren in opleidingen ‘groei- en ontwikkelgesprekken’?

INTERVIEW

Waarom een Academy van open aanbod opleidingen?

OPEN AANBOD

About a new year, new events… and a surprise for you!

TOOLS om het maximum te halen uit ‘online facilitaties’

A fool with a tool is still a fool

Feedback in tijden van Corona

Critical skill: De sleutel tot lifelong learning: feedback ontvangen

Opinie: waarom uw E-shaped collega de medewerker van de toekomst is?

BUILDING CULTURES OF DIALOGUE

Topics om een cultuur van dialoog te ontwikkelen?

Om een cultuur van dialoog te bouwen, is het ontwikkelen van sterke communicatievaardigheden essentieel. Dit vormt de basis waarop organisaties gesprekken effectief laten werken. Om organisaties hierin te ondersteunen, zetten wij bewust in op drie krachtige hefbomen om een gesprekscultuur te laten bloeien: Psychologische Veiligheid, Leiderschap en Feedbackcultuur. Elk van deze topics draagt bij aan een cultuur waarin gesprekken leiden tot groei, innovatie en duurzame resultaten.

Feedbackcultuur

Een cultuur waarin feedback geven, vragen en ontvangen dagelijkse praktijk is en gericht op voortdurende groei en ontwikkeling.

Leiderschap

Inspirerende leiders die vertrouwen en verbinding creëren, vormen de sleutel tot het bouwen van een cultuur waarin dialoog centraal staat.

Psychologische veiligheid

Een veilige omgeving waarin mensen durven spreken en ideeën delen, stimuleert innovatie en versterkt welzijn en samenwerking.

Communicatievaardigheden

Sterke communicatievaardigheden vormen de basis voor constructieve gesprekken die vertrouwen, samenwerking en resultaatgerichte actie mogelijk maken.