Heb jij wel eens de bocht gemist?

Geschreven door:

Michel De Gieter
🕒 Leestijd: 3 min

Navigation

Heb jij wel eens de bocht gemist?
4 tips om de bocht te nemen

Meer inspiratie?

Heb jij wel eens de bocht gemist?

Ben je ooit al zo uit evenwicht gebracht door een situatie dat het onmogelijk was om vanuit ratio te reageren? Heb je ooit te emotioneel gereageerd en er nadien spijt van gehad? Dat betekent waarschijnlijk dat je de bocht hebt gemist.

Met ‘de bocht missen’ bedoelen we dat je reageert vanuit een emotie die op dat moment je rationele denken gedeeltelijk of helemaal overneemt. Hierdoor communiceren we wel eens op een manier die harder is dan we bedoelen of verliezen we onze kalmte. Wanneer emoties of gedachten ons overweldigen en ons verhinderen om de persoon of leider te zijn die we willen zijn, is het belangrijk om eenvoudige tools te hebben die ons kunnen helpen om terug in balans te komen.

Wij zetten alvast 4 tips op een rijtje die jou kunnen helpen om de bocht te nemen.

4 tips om de bocht te nemen

NAME IT, TO TAME IT

De eerste tip komt van auteur en psychiater Dr. Daniel Siegel. Door te benoemen wat er gebeurt in jezelf, kan je de emotie die je voelt opkomen temmen. In plaats van je stem te verheffen, kan je bijvoorbeeld zeggen “Ik voel kwaadheid opkomen wanneer ik je hoor zeggen dat…”. Dit hoef je niet per se luidop te doen. Het helpt evenzeer om wat er intern gebeurt voor (en in) jezelf te verwoorden. Op deze manier word je observator van je emoties in plaats van dat ze je overweldigen. Zo activeer je cruciale gebieden in je rationele brein en kalmeer je je limbisch systeem.

LET OP JE ADEMHALING

Bewust in- en uitademen kan je helpen om rustig te worden en de situatie vanop afstand te bekijken. Wanneer je inademt gaat er namelijk zuurstof naar je hersenen zodat je beter kan nadenken. Wanneer je uitademt breek je stresshormonen af en activeer je de rem van je autonome zenuwstelsel. Belangrijk is wel dat je laag ademt via de buik en dat de uitademhaling langer is dan de inademhaling.

HER-LABEL DE SITUATIE

We hebben allemaal de neiging om elke persoon en elke situatie te ‘labelen’. Dit is normaal. Op die manier creëert ons brein voorspelbaarheid. Maar een negatief label gaat vaak gepaard met een negatieve emotie, wat een impact kan hebben op onze stressreactie.      Her-labelen betekent dat we een persoon of een situatie cognitief vanuit een ander perspectief gaan bekijken om de negatieve impact ervan te verminderen.

NEEM AFSTAND

Dit betekent dat je niet onmiddellijk reageert wanneer je geconfronteerd wordt met een stresstrigger zodat je rationele brein de tijd krijgt om terug de bovenhand te nemen. Door een ruimte van een paar seconden te laten tussen de stimulus – datgene dat op je afkomt – en je respons – hoe jij hierop reageert -,  ontstaat de mogelijkheid om niet te handelen in functie van de ander of de situatie, maar vanuit een eigen bewuste keuze. Stel dat je toch hebt gereageerd op een manier die niet oké voelt, neem dan achteraf afstand om terug te kijken naar de situatie en om je respons naar de toekomst toe aan te passen.

Op zoek naar meer tips rond hoe je kan vermijden uit de bocht te vliegen? Schrijf je hieronder dan in op één van onze events.

Ontdek onze events

Live workshops
13 mei 2025
Feedbackcultuur unlocked
23 september 2025
Het juiste gesprek op het juiste moment: een strategische aanpak voor HR
14 oktober 2025
Feedbackcultuur unlocked
18 november 2025
Leiderschap als hefboom voor een cultuur van dialoog
Online webinars
28 april 2025
Building Cultures of Dialogue
17 juni 2025
Building Cultures of Dialogue
Michel De Gieter
Trainer, Keynote Speaker
Maak kennis met Michel, onze eigen breinfluisteraar. Hij is degene die zegt: “Je hoeft niet te kiezen tussen wetenschap en empathie”—en het meent! Michel vertaalt de mysteries van het brein naar hapklare wijsheden voor je dagelijkse leven. Of het nu gaat om emotionele intelligentie of die lastige gesprekken die je al een tijdje ontwijkt, Michel heeft er een tool voor. Simpel gezegd, als je brein een telefoon was, is Michel degene die je mentale software upgradet. Maak je klaar voor inzichten en een paar echte aha-momenten!

Benieuwd naar meer?

Netflix en chill… maar dan met feedback

HOW TO

Wat maakt een leven goed?

ONDERZOEK

Conversational Leadership: de nieuwe standaard voor modern leiderschap

REFLECTIE

Betere dialogen beginnen hier: 3 boeken om te lezen in 2025

INSPIRATIE

Evaluatiegesprekken: een beetje als naar de tandarts gaan?

REFLECTIE
Wil je meer weten over feedbackcultuur?

Wanneer heeft feedback nu echt die gewenste impact?

HOW TO

INTERVIEW | “Het belang en de uitdaging van feedback binnen organisaties”

INTERVIEW

Veerkracht en Emotionele Intelligentie als cruciale ‘meta – skills’ in het bedrijfsleven

INTERVIEW

Simulatie-acteren: een vak apart

INTERVIEW

De vraag naar leiderschapsontwikkeling voor toekomstige leidinggevenden groeit duidelijk

INTERVIEW

INTERVIEW | Waarom organisaties investeren in opleidingen ‘groei- en ontwikkelgesprekken’?

INTERVIEW

Waarom een Academy van open aanbod opleidingen?

OPEN AANBOD

Waarom ‘motiverende gesprekken’ niet bestaan?

INTERVIEW

Feedback in tijden van Corona

Critical skill: De sleutel tot lifelong learning: feedback ontvangen

Opinie: waarom uw E-shaped collega de medewerker van de toekomst is?

BUILDING CULTURES OF DIALOGUE

Topics om een cultuur van dialoog te ontwikkelen?

Om een cultuur van dialoog te bouwen, is het ontwikkelen van sterke communicatievaardigheden essentieel. Dit vormt de basis waarop organisaties gesprekken effectief laten werken. Om organisaties hierin te ondersteunen, zetten wij bewust in op drie krachtige hefbomen om een gesprekscultuur te laten bloeien: Psychologische Veiligheid, Leiderschap en Feedbackcultuur. Elk van deze topics draagt bij aan een cultuur waarin gesprekken leiden tot groei, innovatie en duurzame resultaten.

Feedbackcultuur

Een cultuur waarin feedback geven, vragen en ontvangen dagelijkse praktijk is en gericht op voortdurende groei en ontwikkeling.

Leiderschap

Inspirerende leiders die vertrouwen en verbinding creëren, vormen de sleutel tot het bouwen van een cultuur waarin dialoog centraal staat.

Psychologische veiligheid

Een veilige omgeving waarin mensen durven spreken en ideeën delen, stimuleert innovatie en versterkt welzijn en samenwerking.

Communicatievaardigheden

Sterke communicatievaardigheden vormen de basis voor constructieve gesprekken die vertrouwen, samenwerking en resultaatgerichte actie mogelijk maken.