Psychologische veiligheid: de sleutel voor jouw teamsucces?

Geschreven door:

Kristin Adriaensen
🕒 Leestijd: 4 min

Navigation

Psychologische veiligheid: de sleutel voor jouw teamsucces?
Wat is psychologische veiligheid?
Race teams vs hang teams: wanneer de balans zoek is
Het dream team
Werken aan evenwicht
Bronnen

Meer inspiratie?

Psychologische veiligheid: de sleutel voor jouw teamsucces?

Wat heb jij nodig om van jouw team een dreamteam te maken? Heb je grote ambities en stel je uitdagingen en duidelijke doelstellingen? Leg je de lat hoog en inspireer je je mensen om erover te geraken? Als je dat wil realiseren heb je ook een veilig werkklimaat nodig. Want als je wil dat jouw medewerkers zich 100% kunnen en durven smijten, moeten ze zich eerst veilig voelen. Maar wat is dat precies, een veilig werkklimaat? En welke sleutelrol speelt psychologische veiligheid in het bouwen van een succesvol team.

Wat is psychologische veiligheid?

Pyschologische veiligheid omschrijven we als het geloof dat de werkplek veilig is om interpersoonlijke risico’s te nemen. Dat betekent dat medewerkers de overtuiging delen dat ze ongestraft meningen en feedback kunnen geven, bezorgdheden kunnen uiten en fouten mogen maken.

Wanneer we aan professionals vragen of psychologische veiligheid de belangrijkste factor is voor het succes van een team, is het antwoord meestal ja. Velen beschouwen psychologische veiligheid als hét geheime ingrediënt voor teamsucces.

Die mythe moeten we echter ontkrachten. Psychologische veiligheid is een noodzakelijke voorwaarde om ambities en doelstellingen te bereiken, mensen te laten groeien en fouten te vermijden. Maar het is op zich niet voldoende.

Als een dream team functioneert als een vlot rijdende wagen, dan is psychologische veiligheid niet de brandstof die de auto aandrijft, wel de kracht die de rem lost waardoor mensen hun volle potentieel kunnen bereiken.

Race teams vs hang teams: wanneer de balans zoek is

Naast een veilig teamklimaat is de ‘drive to perform’ cruciaal om individu en team topprestaties neer te zetten. Psychologische veiligheid en de drive to perform, of de gedrevenheid om een verschil te maken, werken dus in tandem om van jouw team een dreamteam te maken.

De balans tussen drive to perform en psychologische veiligheid moet goed zitten. Heb je weinig van beide, dan krijg je een angst team waarin angst voor wat nieuw is overweegt, een negatieve sfeer heerst en niemand écht een verschil wil of durft maken.

Teveel drive to perform en te weinig psychologische veiligheid leiden dan weer tot concurrentiedrift, een grimmige sfeer en vijandigheid. Wie even niet meekan, blijft achter in deze race teams. Diegene die het tempo bepalen, bestempelen de sfeer echter wel als gezond.

Aan de andere kant van de matrix heb je de gezapige, hang teams. Prettig, ontspannen en met veel vertrouwen. Het duurt wel lang voor je erbij hoort (inclusie is hier een zaak van tijd én niet van competentie) en er is weinig initiatief. Dringende zaken bestaan immers niet. Dit gaat ten koste van de nodige performance. En laat net dat vandaag de dag cruciaal zijn in een tijdperk waar teams teams meer dan ooit snel en daadkrachtig schakelen.

Het dream team

Maar wat is dan een dreamteam dan precies? Zo’n team heeft een hoge drive to perform en een hoge psychologische veiligheid. Het combineert het beste van een eigenzinnige, ietwat individualistische inslag met een grote verbondenheid en empathie.

Een belangrijk kenmerk van een dreamteam is dat de teamleden voortdurend samen blijven streven naar beter. Ze zijn dus niet tevreden met de status quo. Ze doen dat met de overtuiging dat ze topprestaties alleen kunnen realiseren vanuit een intensieve samenwerking. Zo slagen ze erin om een verschil te maken en steeds iets nieuws en beters te bedenken.

Zo’n team levert betere prestaties en medewerkers zijn meer betrokkenheid, innovatiever en leren sneller en meer en hebben grotere werkvreugde.

Werken aan evenwicht

Is jouw team een dreamteam? Of net niet? Wees je er dan van bewust dat deze balans voortdurend in beweging is. Teams switchen van de ene naar de andere kant, afhankelijk van wat er intern en rondom hen gebeurt.

Zit je vandaag goed, rust dan niet op je lauweren. Eén incident, rake opmerking of ontslag kan alles op zijn kop zetten. Is de balans in jouw team momenteel zoek? Dan kan je het juiste evenwicht creëren.

Dat begint bij vertrouwen en verbinding. En die creëer je door rekening te houden met de voorkeuren van jezelf en je teamleden. Op die basis zoek je naar common ground en maak je goede afspraken. Duidelijkheid over doelen, taken, rollen, prioriteiten en normen is daarbij doorslaggevend. Zo bouw je aan een team waarin naast vertrouwen en verbinding ook durf en prestatiedrang aanwezig zijn.

Bronnen

Amy C. Edmondson, ‘The Fearless Organization’

Hans van der Loo, ‘Psychologische veiligheid’

Ontdek onze events

Live workshops
13 mei 2025
Feedbackcultuur unlocked
23 september 2025
Het juiste gesprek op het juiste moment: een strategische aanpak voor HR
14 oktober 2025
Feedbackcultuur unlocked
18 november 2025
Leiderschap als hefboom voor een cultuur van dialoog
Online webinars
28 april 2025
Building Cultures of Dialogue
17 juni 2025
Building Cultures of Dialogue
Kristin Adriaensen
Trainer, Consultant, Coach
Maak kennis met Kristin, onze leergierige enthousiasteling met een passie voor groei! Na het runnen van haar eigen trainingsbedrijf is ze weer helemaal in haar element, waar ze leiders helpt hun vaardigheden in feedback, communicatie en mentoring aan te scherpen. Altijd klaar voor een uitdaging blijft Kristin vooroplopen door zich te verdiepen in digitale leertools zoals e-learningmodules en apps. Ze is als een levende “train-de-trainer”-app—altijd bezig met zichzelf én iedereen om haar heen te upgraden. Met Kristin kun je rekenen op een flinke dosis energie en misschien zelfs wat digitale magie!

Benieuwd naar meer?

Evaluatiegesprekken: een beetje als naar de tandarts gaan?

REFLECTIE

Feedback oriëntatie: het geheime ingrediënt voor succesvolle evaluatiegesprekken

HOW TO

Hoe ontwikkel je een effectieve feedbackomgeving! 7 ‘knoppen om aan te draaien’

HOW TO
Wil je meer weten over feedbackcultuur?

Wanneer heeft feedback nu echt die gewenste impact?

HOW TO

De reis naar psychologische veiligheid: deel 3 | De Rol van de Organisatiecultuur

HOW TO

De reis naar psychologische veiligheid: deel 2 | Het Belang van Teams en Leiderschap

HOW TO

Leiderschapsontwikkeling: hoe starten?

HOW TO

Onder de ijsberg van leidinggevenden | Wat voorspelt goed leiderschapsgedrag?

HOW TO

De vraag naar leiderschapsontwikkeling voor toekomstige leidinggevenden groeit duidelijk

INTERVIEW

Stap voor Stap naar Psychologische Veiligheid op de Werkvloer

HOW TO

Waarom ‘motiverende gesprekken’ niet bestaan?

INTERVIEW

About a new year, new events… and a surprise for you!

TOOLS om het maximum te halen uit ‘online facilitaties’

A fool with a tool is still a fool

Psychologische Veiligheid: Facts & myths

BUILDING CULTURES OF DIALOGUE

Topics om een cultuur van dialoog te ontwikkelen?

Om een cultuur van dialoog te bouwen, is het ontwikkelen van sterke communicatievaardigheden essentieel. Dit vormt de basis waarop organisaties gesprekken effectief laten werken. Om organisaties hierin te ondersteunen, zetten wij bewust in op drie krachtige hefbomen om een gesprekscultuur te laten bloeien: Psychologische Veiligheid, Leiderschap en Feedbackcultuur. Elk van deze topics draagt bij aan een cultuur waarin gesprekken leiden tot groei, innovatie en duurzame resultaten.

Feedbackcultuur

Een cultuur waarin feedback geven, vragen en ontvangen dagelijkse praktijk is en gericht op voortdurende groei en ontwikkeling.

Leiderschap

Inspirerende leiders die vertrouwen en verbinding creëren, vormen de sleutel tot het bouwen van een cultuur waarin dialoog centraal staat.

Psychologische veiligheid

Een veilige omgeving waarin mensen durven spreken en ideeën delen, stimuleert innovatie en versterkt welzijn en samenwerking.

Communicatievaardigheden

Sterke communicatievaardigheden vormen de basis voor constructieve gesprekken die vertrouwen, samenwerking en resultaatgerichte actie mogelijk maken.