Critical skill nr.2: Professionele zelfkennis

Critical skill nr.2: Professionele zelfkennis

Critical skill nr.2:
Professionele zelfkennis

Waarom ‘self-awareness’ de sleutel is van persoonlijke ontwikkeling?

 

Het stond al gekerfd in de steen van de tempel van Apollo in het Griekse Delphi: Ken uzelf! Vandaag is die antieke wijsheid actueler dan ooit, zeker in de wereld van werk. In een professionele context die – zoals vandaag – aan een sneltreinvaart blijft veranderen, heb je als werkende een ankerpunt nodig.

“Iets dat je goed kent en dat enigszins stabiel blijft: jijzelf.”

Als je weet van welk werk je houdt, waar je goed in bent en wat de (snel veranderende) wereld van jou nodig heeft, en als je het snijvlak tussen die drie categoreën kunt vinden, beschik je over een professioneel kompas. Een instrument dat je wijst in de richting van een werkplaats waar je thuishoort en kunt bloeien.

In Japan, noemen ze dit je Ikigai: de professionele zin van je leven. Volgens deze leer heeft iedere mens zo’n Ikigai. We moet alleen leren haar te vinden. Je Ikigai is geen mythische droom of verre fanatasie, maar de activiteit die ligt op het snijvlak van jouw passies en talenten enerzijds en de benodigdheden van de wereld anderzijds.
Ikigai is een model dat aardse overwegingen (waar wil de wereld mij voor betalen?) rijmt met heel persoonlijke en hooggestemde wensen (waar hou ik van en waar ben ik goed in?). 

Jouw organisatie wordt dagelijks geconfronteerd met verandering, dat is geen nieuws. Maar de snelheid waarmee deze transformaties zich opstapelen is wel ongezien en kan organisaties en zelfs hele sectoren volledig hervormen.

Die jachtige context is ook voor medewerkers voelbaar.

Hun bedrijf, waar ze al jaren het reilen en zeilen van kennen, verandert. Dit betekent dat er (opnieuw) gekeken moet worden naar hoe hun eigen waarden, passies en talenten passen binnen de nieuwe organisatie.

Dat is precies wat we doen tijdens de opleidingen ‘professionele zelfkennis’. We gaan op zoek naar jouw IKIGAI. Dat is een praktische, toegankelijke methode om de doorsnede te vinden tussen jouw waarden en wensen en die van jouw organisatie. En dit binnen de context van een snel veranderende samenleving. Via oefeningen kom je tot inzicht in waar je goed in bent, wat je graag doet, wat jouw waarden zijn en wat je voor jouw organisatie kan betekenen. Zodoende beschik je over een professioneel kompas dat je helpt om in een snel veranderende wereld steeds op de goede plaats te zitten.

Meer weten hoe je deze vaardigheid kan ontwikkelen?

Stuur ons een mailtje op info@thetippingpoint.be of schrijf je in voor volgende events:

Geen evenementen gevonden!