Wanneer heb jij nog eens onafgebroken kunnen werken?

Wanneer heb jij nog eens onafgebroken kunnen werken?

Wanneer heb jij nog eens onafgebroken kunnen werken?

Ik herinner me dat ik vroeger, toen ik nog op de middelbare school zat, regelmatig tekeningen en krabbels maakte tijdens de les. Meestal gebeurde dat onbewust en had ik geen willekeurige tekening of specifiek einddoel voor ogen. Ik zag het eerder als een soort compensatie voor het lange stilzitten op een schoolbank, een manier om mijn energie kwijt te kunnen. Op een blauwe maandag werd ik ‘betrapt’ door mijn wiskundelerares, die mijn abstracte tekenwerk maar matig kon waarderen en het interpreteerde als een vorm van rebellie en onbeschoftheid. Een fikse uitbrander volgde, maar belette niet dat ik alsnog mooie resultaten behaalde voor het vak wiskunde.

Wellicht had mevrouw Van Cauwenberghe helemaal anders gereageerd als ze zich had verdiept in Focusmanagement. Ondertussen weten we immers uit wetenschappelijk onderzoek dat doodling (of droedelen, d.i. het gedachteloos maken van tekeningen en schetsen op een papier, meestal terwijl je bezig bent met een andere activiteit), bevorderlijk kan werken voor onze focus. Ons brein heeft namelijk voldoende stimulatie nodig. Wanneer een bepaalde taak of activiteit te saai wordt, dreigt ons brein af te haken en op zoek te gaan naar nieuwe, boeiendere prikkels. Focussen wordt dan moeilijk, en afleiding ligt op de loer.

Jouw focus in de spotlights?

In onze (online) trainingen rond Focusmanagement gebruiken wij de metafoor van de spotlight tijdens een optreden of een concert om focus te beschrijven. De persoon die deze spotlight bedient, bepaalt waar de aandacht van het publiek wordt naartoe geleid. Vaak zal dat bijvoorbeeld de zanger of zangeres zijn. Alle ogen van de toeschouwers richten zich op de artiest, terwijl de rest van de omgeving in het niets lijkt te verdwijnen. Vol bewondering focussen we op die hemelse of schorre stem, en nemen elke klankgreep zorgvuldig in ons op. We zijn in volle concentratie.

Maar wat als diezelfde performer een beetje passief voor zich staat uit te staren, terwijl de gitarist een weergaloze gitaarsolo inzet? Als dan de spotlight op de zanger gericht blijft, dan worden we ongeduldig. We willen nu de gitaarman zien! De technicus achter de spotlight weet dat en verplaatst de lichtbundel snel naar de gitarist. Onze aandacht verschuift. Nieuwe prikkels, nieuwe indrukken… Een tevreden brein.

Uitdagender wordt het voor onze technieker als zowel de zanger het beste van zichzelf geeft, de gitarist een heerlijke rif uit zijn Fender Stratocaster tovert, de drummer zijn drumstel haast aan diggelen slaat, en er daarenboven ook nog eens een acrobaat doorheen het luchtruim zweeft. Onze technicus krijgt stress. Op wie of wat moet hij zijn spotlight richten? Met de moed der wanhoop poogt hij om alle artiesten op en boven het podium in zijn schijnwerper te plaatsen. De lichtbundel gaat wispelturig alle kanten uit, van links naar rechts, van onder naar boven, van voor naar achter… Maar hoe hard de arme man ook zijn best doet, het is simpelweg onmogelijk om alle protagonisten de aandacht te geven die ze verdienen.

“Als we echt willen focussen, moeten we keuzes maken. Prioriteiten stellen. ”

In professionele context betekent dit: omzichtig omgaan met die talrijke to-do’s in onze agenda, ook al lijken die stuk voor stuk dringend en belangrijk. Als we het allemaal tegelijkertijd willen doen, dan lukt het niet. Steeds opnieuw creëren wij wisselkosten wanneer we meerdere, complexe taken tezamen willen uitvoeren (bijvoorbeeld autorijden en berichten sturen op onze smartphone). Op zulke momenten verplaatsen we onze spotlight voortdurend van de ene naar de andere taak, en bij elke wisseling betalen we een prijs. We verliezen een stukje tijd, een stukje concentratie. De kans om fouten te maken vergroot en bovendien ervaren we stress. Ons brein werkt nu eenmaal veel efficiënter als het zich kan focussen op één specifieke taak. En de grote uitdaging bestaat erin om die taak voldoende spannend te maken, zodat we niet in de verleiding komen om te worden afgeleid.

Hoe je dan precies een taak spannender maakt, kom je te weten in onze (online) training rond Focusmanagement. Door betere inzichten te verwerven in de werking van ons brein, ontdekken we hoe we beter kunnen focussen. We leren de technicus in onze hersenen beter kennen, zodat die voortaan de spotlight kan laten schijnen op dat wat voor jou echt belangrijk is. Zo gaan we dieper in op het belang van volwaardige pauzes en de voordelen van regelmatige beweging, we leren hoe ‘brainbatchen’ (het bundelen van taken op basis van breinactiviteit) ons kan helpen om meer gedaan te krijgen op het einde van de dag. En tot slot geven we concrete tips over hoe je kan omgaan met externe triggers (smartphone, mails, collega’s, …). Oh ja, en we gaan dus ook vertellen waarom doodling alles behalve onbeschoft is!

Zin in meer? Schrijf je dan zeker in voor één van onze gratis online demo’s.
Tot dan!

Discover our events

Daniel De Weerdt

Daniel De Weerdt
Daniel begon zijn loopbaan in de retailsector, waar hij zich als jonge snaak snel opwerkte van verkoper tot store manager. Het aansturen en motiveren van teams, steeds weer het beste uit mensen halen en hen verder laten ontwikkelen, bleken helemaal zijn dada te zijn. Mede hierdoor ging hij vervolgens aan de slag als district manager en sales manager. Na een lange wereldreis en diverse buitenlandse avonturen ontdekte Daniel uiteindelijk zijn liefde voor het trainersvak. Sindsdien gaat hij, naast zijn baan als reisbegeleider, graag aan de slag als gedreven trainer en coach.

Ontdek onze lunch & discoversessies

mei 2024
Geen evenementen gevonden!

Liever een event rond onze methodologie?
Check dan onze lunch & discoversessies

SKILLS FOR TODAY AND TOMORROW

Welke soft skills winnen aan belang?

Op basis van ons onderzoek en ervaring hebben wij 4 categorieën van (soft) skills
geïdentificeerd die cruciaal zijn om performant te blijven in de toekomst?

Liever op maat?
Geef ons een seintje! We luisteren graag
naar jouw leervraag.

Let’s talk

Vragen over ons aanbod?

    Wanneer je dit formulier gebruikt, ga je akkoord met de opslag en verwerking van jouw gegevens door deze website.