Veerkracht en Emotionele Intelligentie als cruciale ‘meta – skills’ in het bedrijfsleven

Geschreven door:

Michel De Gieter
🕒 Leestijd: 3 min

Navigation

Interview met Michel De Gieter.
Veerkracht – waarom is dit zo belangrijk?
Emotionele Intelligentie – wat maakt dit zo cruciaal?
Wat zijn meta-skills en wat maakt dat ze zo belangrijk zijn?
Kan je deze meta-skills wel trainen?
Heb je nog een tip voor diegenen die morgen aan de slag willen gaan om die meta-skills zelf te ontwikkelen?

Meer inspiratie?

Interview met Michel De Gieter.

In het bedrijfsleven zijn veerkracht en emotionele intelligentie onmisbaar geworden als meta-skills in communicatie, samenwerken en leiderschap. We vroegen Michel De Gieter, expert in de topics, wat de begrippen inhouden, waarom ze meta-skills genoemd worden en hoe ze kunnen getraind worden.

Veerkracht – waarom is dit zo belangrijk?

Veerkracht is cruciaal in een snel veranderende zakelijke omgeving. Veerkrachtige individuen kunnen zich makkelijker aanpassen aan nieuwe uitdagingen, sneller terugveren na een tegenslag en doorzetten tijdens transities en veranderingen. Ze ervaren een grotere emotionele stabiliteit, stressbestendigheid en optimisme, wat essentieel is voor persoonlijk en professioneel succes.

Emotionele Intelligentie – wat maakt dit zo cruciaal?

Emotionele intelligentie stelt mensen in staat om bewuster te zijn van zichzelf en constructief te communiceren met respect voor de eigen grenzen en die van een ander. Ze gaan relaties opbouwen, conflicten oplossen en empatisch leiderschap tonen, vanuit een positieve intentie van verbondenheid. Emotioneel intelligente mensen kunnen zich beter afstemmen op diverse persoonlijkheden en situaties waar emoties aan te pas komen en ze zijn in staat om anderen te inspireren en te motiveren.

Wat zijn meta-skills en wat maakt dat ze zo belangrijk zijn?

Veerkracht en emotionele intelligentie zijn essentieel als basis voor andere vaardigheden omdat ze de effectiviteit van andere skills versterken. Zo kan het vertrouwen groeien, wat noodzakelijk is voor het installeren van een open bedrijfscultuuur waarin mensen zich psychologisch veilig kunnen voelen en beter kunnen samenwerken.

Kan je deze meta-skills wel trainen?

De skills veerkracht en E.Q. zitten in heel wat van onze standaard leertrajecten, vaak als ‘onderbouw’. En soms trainen we veerkracht en E.Q. heel concreet en dat doen we bij The Tipping Point door simulaties met acteur. De acteur genereert dan realistische emoties en gedragingen in herkenbare situaties. De deelnemers krijgen dan de kans om in een veilige setting hun vaardigheden te verkennen en te oefenen op nieuwe omgangsvormen. De sterkte zit hier in het leren door ervaring. De acteur geeft gerichte feedback aan de deelnemers en helpt hen de vooropgestelde ontwikkelingsdoelen te bereiken. Door het succesvol ervaren van het positieve effect van hun interacties, verhoogt dit de kans op een sterke verankering van deze vaardigheden in het dagelijkse (professionele) leven.

Heb je nog een tip voor diegenen die morgen aan de slag willen gaan om die meta-skills zelf te ontwikkelen?

Het is belangrijk om eerst voor jezelf duidelijk te definiëren welke aspecten van veerkracht of emotionele intelligentie je verder wenst te ontwikkelen en waarom. Intentie is cruciaal. Daarna is bewust oefenen of toepassen de boodschap en is het aangeraden om de uitdaging bij aanvang niet te groot te maken. Het is een levenslang leerproces dat gepaard gaat met vallen en opstaan en mildheid is daarom noodzakelijk om jezelf de ruimte te geven om te groeien.

Wil je graag een klankbord of extra informatie rond emotionele intelligentie?

Ontdek onze events

Live workshops
13 mei 2025
Feedbackcultuur unlocked
23 september 2025
Het juiste gesprek op het juiste moment: een strategische aanpak voor HR
14 oktober 2025
Feedbackcultuur unlocked
18 november 2025
Leiderschap als hefboom voor een cultuur van dialoog
Online webinars
28 april 2025
Building Cultures of Dialogue
17 juni 2025
Building Cultures of Dialogue
Michel De Gieter
Trainer, Keynote Speaker
Maak kennis met Michel, onze eigen breinfluisteraar. Hij is degene die zegt: “Je hoeft niet te kiezen tussen wetenschap en empathie”—en het meent! Michel vertaalt de mysteries van het brein naar hapklare wijsheden voor je dagelijkse leven. Of het nu gaat om emotionele intelligentie of die lastige gesprekken die je al een tijdje ontwijkt, Michel heeft er een tool voor. Simpel gezegd, als je brein een telefoon was, is Michel degene die je mentale software upgradet. Maak je klaar voor inzichten en een paar echte aha-momenten!

Benieuwd naar meer?

Heb jij wel eens de bocht gemist?

Critical skill: De sleutel tot lifelong learning: feedback ontvangen

BUILDING CULTURES OF DIALOGUE

Topics om een cultuur van dialoog te ontwikkelen?

Om een cultuur van dialoog te bouwen, is het ontwikkelen van sterke communicatievaardigheden essentieel. Dit vormt de basis waarop organisaties gesprekken effectief laten werken. Om organisaties hierin te ondersteunen, zetten wij bewust in op drie krachtige hefbomen om een gesprekscultuur te laten bloeien: Psychologische Veiligheid, Leiderschap en Feedbackcultuur. Elk van deze topics draagt bij aan een cultuur waarin gesprekken leiden tot groei, innovatie en duurzame resultaten.

Feedbackcultuur

Een cultuur waarin feedback geven, vragen en ontvangen dagelijkse praktijk is en gericht op voortdurende groei en ontwikkeling.

Leiderschap

Inspirerende leiders die vertrouwen en verbinding creëren, vormen de sleutel tot het bouwen van een cultuur waarin dialoog centraal staat.

Psychologische veiligheid

Een veilige omgeving waarin mensen durven spreken en ideeën delen, stimuleert innovatie en versterkt welzijn en samenwerking.

Communicatievaardigheden

Sterke communicatievaardigheden vormen de basis voor constructieve gesprekken die vertrouwen, samenwerking en resultaatgerichte actie mogelijk maken.