Critical skill nr.5: Veerkracht als basisvaardigheid in een veranderende werkwereld

Critical skill nr.5: Veerkracht als basisvaardigheid in een veranderende werkwereld

Critical skill nr.5:

Veerkracht als basisvaardigheid in een veranderende werkwereld

Weerbaar door je werkleven

 

Als je werk en je werkplaats veranderingsgolf na veranderingsgolf ondergaan, voel je je niet veilig. De enige vaststaande regel in onze hoogtechnologische, kapitalistische werkwereld lijkt te zijn dat niets blijft wat het is. Daarmee omgaan is niet simpel.

Je hebt er verdomd veel veerkracht voor nodig.

“Veerkracht is het vermogen om recht te veren nadat je uit evenwicht gebracht bent”

(Bijvoorbeeld door de aankondiging van een reorganisatie met mogelijke ontslagen; of door het nieuws dat je baan overgenomen wordt door artificieel intelligente machines). Dat vermogen om snel je balans te heroveren, is in de huidige werkwereld onmisbaar geworden. De vervlogen tijden waarin een diploma je toegang gaf tot een beroep dat je een leven lang kalm kon blijven uitoefenen, komen nooit meer terug. Bedrijven, werksystemen en hele beroepen veranderen en verdwijnen met de snelheid van rukwinden. Waardoor werkende mensen genoodzaakt zijn zich onafgebroken aan te passen of te reskillen.

Ons veranderingsschuwe brein wordt er horendol van.

In dat brein van ons huist een kleine bolvormige gevarenscanner die ons al miljoenen jaren waarschuwt en beschermt als gevaar dreigt: de amygdala. Hij activeert onze overlevingsmechanismes niet alleen als een sabeltandtijger op ons afstormt, maar ook als we uit onze sociale groep gestoten dreigen te worden. Fysieke, sociale en symbolische dreigingen kunnen op een vergelijkbare amygdala stress respons rekenen – een respons die ons van binnenuit aanvreet als ze lang blijft voortduren.

En dat is precies wat er met ons gebeurt als wij moeten leven in een werkwereld die maar blijft veranderen.

Met deze wetenschap in het achterhoofd, is het duidelijk dat veerkracht vandaag een professionele basisvaardigheid geworden is.

“Wie zijn stresssignalen niet kan herkennen, noch strategieën beheerst om ze om te buigen (= veerkracht) is een spreekwoordelijke vogel voor de kat.”

Om te vermijden dat al te veel mensen uitvallen door stress en burn-out hebben organisaties eerst en vooral de verantwoordelijkheid om zoveel mogelijk veiligheid te creëren op de werkplek. Maar ook om hun medewerkers te leren hoe zij kunnen overleven en bloeien in een context van continuous change – door hen de kunst en kunde van veerkracht bij te brengen. Ideaal is het als ook leidinggevenden bekwaam zijn in het herkennen van stresssignalen bij (zichzelf en) anderen zodat zij kunnen bijsturen voor een crash plaatsgrijpt.

Verandering heeft zijn schoonheid, zijn kansen en zijn voordelen. Maar alleen als wij veerkrachtig zijn, zullen wij daarvan ten volle gebruik kunnen maken.

Meer weten over dit onderwerp?

Stuur ons een mailtje op info@thetippingpoint.be of schrijf je in voor één van onze gratis discoversessies hieronder:

Discover our events

Geen evenementen gevonden!

"Katelijn Katelijn Nijsmans
Katelijn is neurowetenschapper en verliefd op het kneedbare brein. Dat wij een leven lang kunnen blijven leren, veranderen en ons ontwikkelen hebben wij alleen te danken aan de vormbaarheid van onze grijze massa. Stel je eens voor hoe oninteressant een leven zou zijn met een gestold en onveranderlijk brein! Als managing partner van The Tipping Point haalt Katelijn de breinkennis uit de donkere kelders van de wetenschap en vertaalt haar naar individuen en bedrijven. Die zullen alleen kunnen meesurfen op veranderingsgolven van onze moderne economie als zij optimaal gebruik weten te maken van het leervermogen van het menselijke brein. Katelijn vertelt u graag hoe u dat moet doen.

Geen evenementen gevonden!

Liever een event rond onze methodologie?
Check dan onze lunch & discoversessies

SKILLS FOR TODAY AND TOMORROW

Welke soft skills winnen aan belang?

Op basis van ons onderzoek en ervaring hebben wij 4 categorieën van (soft) skills
geïdentificeerd die cruciaal zijn om performant te blijven in de toekomst?

Liever op maat?
Geef ons een seintje! We luisteren graag
naar jouw leervraag.

Let’s talk

Vragen over ons aanbod?

    Wanneer je dit formulier gebruikt, ga je akkoord met de opslag en verwerking van jouw gegevens door deze website.