Heb jij wel eens de bocht gemist?

Heb jij wel eens de bocht gemist?

Ben je ooit al zo uit evenwicht gebracht door een situatie dat het onmogelijk was om vanuit ratio te reageren? Heb je ooit te emotioneel gereageerd en er nadien spijt van gehad? Dat betekent waarschijnlijk dat je de bocht hebt gemist.

Met ‘de bocht missen’ bedoelen we dat je reageert vanuit een emotie die op dat moment je rationele denken gedeeltelijk of helemaal overneemt. Hierdoor communiceren we wel eens op een manier die harder is dan we bedoelen of verliezen we onze kalmte. Wanneer emoties of gedachten ons overweldigen en ons verhinderen om de persoon of leider te zijn die we willen zijn, is het belangrijk om eenvoudige tools te hebben die ons kunnen helpen om terug in balans te komen.

Wij zetten alvast 4 tips op een rijtje die jou kunnen helpen om de bocht te nemen.

4 tips om de bocht te nemen

NAME IT, TO TAME IT

De eerste tip komt van auteur en psychiater Dr. Daniel Siegel. Door te benoemen wat er gebeurt in jezelf, kan je de emotie die je voelt opkomen temmen. In plaats van je stem te verheffen, kan je bijvoorbeeld zeggen “Ik voel kwaadheid opkomen wanneer ik je hoor zeggen dat…”. Dit hoef je niet per se luidop te doen. Het helpt evenzeer om wat er intern gebeurt voor (en in) jezelf te verwoorden. Op deze manier word je observator van je emoties in plaats van dat ze je overweldigen. Zo activeer je cruciale gebieden in je rationele brein en kalmeer je je limbisch systeem.

LET OP JE ADEMHALING

Bewust in- en uitademen kan je helpen om rustig te worden en de situatie vanop afstand te bekijken. Wanneer je inademt gaat er namelijk zuurstof naar je hersenen zodat je beter kan nadenken. Wanneer je uitademt breek je stresshormonen af en activeer je de rem van je autonome zenuwstelsel. Belangrijk is wel dat je laag ademt via de buik en dat de uitademhaling langer is dan de inademhaling.

HER-LABEL DE SITUATIE

We hebben allemaal de neiging om elke persoon en elke situatie te ‘labelen’. Dit is normaal. Op die manier creëert ons brein voorspelbaarheid. Maar een negatief label gaat vaak gepaard met een negatieve emotie, wat een impact kan hebben op onze stressreactie.      Her-labelen betekent dat we een persoon of een situatie cognitief vanuit een ander perspectief gaan bekijken om de negatieve impact ervan te verminderen.

NEEM AFSTAND

Dit betekent dat je niet onmiddellijk reageert wanneer je geconfronteerd wordt met een stresstrigger zodat je rationele brein de tijd krijgt om terug de bovenhand te nemen. Door een ruimte van een paar seconden te laten tussen de stimulus – datgene dat op je afkomt – en je respons – hoe jij hierop reageert -,  ontstaat de mogelijkheid om niet te handelen in functie van de ander of de situatie, maar vanuit een eigen bewuste keuze.
Stel dat je toch hebt gereageerd op een manier die niet oké voelt, neem dan achteraf afstand om terug te kijken naar de situatie en om je respons naar de toekomst toe aan te passen.

Op zoek naar meer tips rond hoe je kan vermijden uit de bocht te vliegen? Schrijf je hieronder dan in op één van onze events.

Discover our events

Geen evenementen gevonden!

Michel De Gieter

Michel De Gieter
Michel is doorwinterde trainer met een passie voor alles wat met persoonlijke ontwikkeling te maken heeft. Zijn meertaligheid en polyvalentie zorgen ervoor dat hij in vier talen (NL – ENG – FR – IT) als professioneel trainer én acteur kan worden ingezet. Niet verwonderlijk dat zijn agenda goed gevuld is.

Ontdek onze discoversessies

Geen evenementen gevonden!

Liever een event rond onze methodologie?
Check dan onze lunch & discoversessies

SKILLS FOR TODAY AND TOMORROW

Welke soft skills winnen aan belang?

Op basis van ons onderzoek en ervaring hebben wij 4 categorieën van (soft) skills
geïdentificeerd die cruciaal zijn om performant te blijven in de toekomst?

Liever op maat?
Geef ons een seintje! We luisteren graag
naar jouw leervraag.

Let’s talk

Vragen over ons aanbod?

    Wanneer je dit formulier gebruikt, ga je akkoord met de opslag en verwerking van jouw gegevens door deze website.